Priče iz CROZ-a: Kako je student tražio praksu?

30 November 2020


Priče iz CROZ-a: Kako je student tražio praksu?

Kako izgleda studentska praksa za developere? Kako se prijaviti, kako je odraditi i što nakon prakse? Na sva pitanja odgovara naš student developer, bivši praktikant Luka Martić opisujući svoje iskustvo na CROZ ljetnom akceleratoru. Krajem druge godine faksa odlučio sam da je došlo vrijeme da se osamostalim. Nisam iz Zagreba, što je automatski značilo da sam trebao naći neki posao. Tad sam bio završavao drugu godinu studija, malo sam bolje programirao od prosjeka (skroman sam inače), po prvi put se upoznao s nekim pojmovima i većinom radio s cimerima neku jednostavnu aplikaciju (mislili smo da smo bogovi kad smo naučili što su dretve).

Međutim, bio sam svjestan da moram znati više ako negdje želim stvarno raditi pa sam počeo gledati koje sve ljetne prakse postoje. I cimeri i ja odlučili smo ostati u Zagrebu preko ljeta jer je ugovor za stan bio do kraja rujna, a ponuda praksi i poslova još uvijek je dosta jača u metropoli nego u ostalim gradovima Hrvatske.


Zašto baš CROZ-ova praksa? 

Svi smo imali favorita gdje se prijaviti, ali smo također svi htjeli pričekati JobFair. CROZ-ov štand bio je na prijelazu iz A u D zgradu, odmah do Tesle, među šarenim balonima i gdje su CROZ-ovci mamili slučajne (i namjerne) prolaznike slatkišima. Kad smo došli razgovarati s mojim sadašnjim kolegama, s nama su pričali najvedrija osoba CROZ-a – Ivana iz HR-a i onaj markantni gospodin s bradom kojeg možete vidjeti na svakoj drugoj slici koju CROZ objavi na webu ili društvenim mrežama.Razgovarali smo nekoliko minuta, oni nama rekli čime se bave, mi njima čime bismo se htjeli baviti, ostali još pola sata rješavati mozgalice koje su nam zadali i svi kući. Nekoliko dana kasnije javili se oni meni, ja im odgovorio, dogovorili sastanak, odradili intervju i sve oko toga i neko vrijeme kasnije dolazi mail „Ojla! (službeni pozdrav CROZ-ovog HR odjela) htjeli bismo te na praksama u ulozi Java Developer Interna“.

Naravno da sam pročitao dojmove na FER2.net i naravno da je bilo svakakvih komentara s kojima se sad i slažem i ne slažem. S obzirom da FER2.net više ne postoji, prenijet ću jedan komentar koji mi je ostao u  sjećanju: „U CROZ-u se puno pije“. Ne mogu ni potvrditi ni opovrgnuti, ali kako mogu interpretirati taj komentar sad kad sam već neko vrijeme tu je: „Ekipa je odlična i nemaš problema opustiti se među njima“.

Naravno da ću sad reći da je moj favorit od početka ionako bio CROZ, kad bih i napisao nešto drugo, CROZ Marketing cenzura bi to vrlo brzo ispravila. Blizu stana, u širem centru (križanje Slavonske i Držićeve) a i prakse su plaćene (što je prije iznimka nego pravilo). Rado sam prihvatio ponudu i nestrpljivo očekivao sredinu srpnja jer nisam znao što me očekuje.


Kako izgleda developerska praksa u CROZ-u? 

Prvi dan svi smo se popeli na 5. kat CROZ-a kako bismo se međusobno upoznali  i pogledali prezentacije o projektima na kojima ćemo raditi tijekom ljeta. Bitno za priču je – CROZ ima preko 200 zaposlenika, od toga je taj dan tu bilo 30-ak studenata koji su prvi put tu. Sad već poznata nam Ivana dočekala je sve studente i svima dala papirić s našim imenima i prezimenima da nalijepimo na majicu. Bez da me je itko pitao kako se zovem, na mom papiriću pisalo je moje ime i prezime. To me ugodno iznenadilo i pokazalo mi koliko im je bitno da se svi osjećaju dobrodošlo.

Prvi dan odabrali smo timove i odradili nekoliko radionica o timskom radu i agilnom načinu razvoja aplikacija. Sljedećih dana u rasporedima smo imali Git, SpringBoot i React edukaciju  jer su to bile tehnologije koje smo koristili u nastavku prakse na svojim projektima.


Nakon prvih tjedan dana učenja, počeli smo raditi na projektu. Projekt koji je moj tim odabrao bio je izraditi aplikaciju za JobFair gdje će studenti rješavati kvizove i ovisno o rezultatu dobivati nagrade (da vas više ne moraju mamiti slatkišima). Kad god bismo imali pitanja ili nejasnoće u vezi koda, uvijek smo maltretirali naše mentore, ali uz pravilo – prvo trebaš provesti bar pola sata sam istražujući i kombinirajući rješenje prije nego što postaviš pitanje. Ispalo je da je ova taktika odlična jer prvo, naučiš guglati i drugo, zaista puno toga naučiš kad se sam suočiš s problemom. Još jedan način na koji smo jako puno naučili je kroz komentare na kod gdje dosta iskusniji programeri ukažu na pogreške i dobre prakse. Malo je reći – sve su nam omogućili.

Na kraju prakse organizira se predstavljanje svih projekata i nakon toga neformalno druženje gdje se nitko nije imao problema opustiti u ekipi. Tu se skupila većina firme gdje smo organizirali interni JobFair, a zaposlenici su se pravili da su studenti. Bilo je nekih koji se nisu usudili riješiti kviz, a bilo je i nekih kojih se nismo mogli riješiti dok ne riješe sve točno. Osim što smo predstavili svoj projekt, mogli smo vidjeti i na čemu su drugi timovi radili tijekom ljeta – od web aplikacije za organizaciju volontiranja i humanitarnih akcija do pametnog skladištenja artikala.A šta da radiiim... Nakon prakse? 

Iz početka je projekt koji smo radili djelovao jednostavno, baš za „zagrijavanje“ pred „prave“ projekte. No, kako je vrijeme odmicalo, naša se aplikacija sve više svidjela ljudima u CROZ-u pa smo nastavili raditi na njoj i nakon prakse (nakon što su nam javili da ostajemo raditi ako želimo i nakon što sam morao tražiti službenu potvrdu na mail da mogu proslijediti svojim roditeljima). U međuvremenu su se prioriteti u firmi presložili pa sam počeo raditi na novim projektima i tehnologijama (ne smijem ništa više reći).

Zasad uspješno kombiniram fakultet i posao i kad god je potrebno da se posvetim faksu (kolokviji, labosi, ispiti), CROZ ima razumijevanja za moje prioritete i obaveze. No, u trenutcima kada većih obaveza na faksu nema, uz programiranje nekad dobiješ i zadatak poput ovog, pa zato trenutno i čitate moj blog gdje vas pokušavam nagovoriti da se prijavite na CROZ-ove ljetne prakse. A mislio sam da sam pisanje sastavaka ostavio u osnovnoj školi.


Luka Martić

student developer u CROZ-uPrati naše društvene mreže i pravovremeno saznaj sve informacije o prijavama na ljetne prakse, ali i o drugim CROZ sadržajima za studente.

FacebookInstagramLinkedIn i Twitter.