Poslovna analitičarka analizira CROZ ljetne prakse

April 2020

Poslovna analitičarka analizira CROZ ljetne prakse

Ja kao studentica, želim pohađati ljetnu praksu kako bih dobila iskustvo rada u struci, stekla nova znanja i usavršila već postojeće vještine.

Ovo je bio moj cilj prije početka ljeta, a očekivala sam da će ispunjenje toga cilja podrazumijevati i sljedeće:

  • Iskusit ću rad na pravom projektu, od početka do kraja razvoja.
  • Steći ću iskustvo rada u timu.
  • Upoznat ću se s novim tehnologijama.
  • Radit ću s puno različitih i zanimljivih ljudi.

Sve ovo bio je moj odgovor na pitanje: „Zašto si se prijavila na ljetnu praksu?“, koje mi je postavljeno na razgovoru za posao nakon što sam se prijavila za mjesto poslovnog analitičara u CROZ-u. Tada nisam mogla ni zamisliti da će CROZ ljetna praksa ispuniti ne samo ova očekivanja, nego i puno više od toga.

Prvi dan prakse održala se Market of Skills radionica gdje sam mogla birati jedan od pet projekata na kojima želim raditi. Svaki tim sastojao se od 3 developera i jednog poslovnog analitičara.  Prije početka rada na razvoju same aplikacije, održavale su se edukacije - odvojeno za developere i poslovne analitičare.

Jedna od prvih stvari koje sam naučila raspisivanje je korisničkih zahtjeva u obliku User Story-a i acceptance criteria (vidi prvi odlomak 😊). Neke od radionica koje smo imali su definiranje vizije projekta, učenje različitih tehnika poslovne analize, dobra praksa UX/UI dizajna, radionica kreativne vizualizacije i mnoge druge. Radionice su se održavale tijekom cijele prakse, paralelno s razvojem aplikacije.

Velik naglasak stavljen je na učenje agilnih načela i Scrum pristupu rada. Takav rad podrazumijeva konstantnu komunikaciju svih sudionika u razvoju programske potpore, kao i učestalo poboljšavanje i nadograđivanje postojećeg u iteracijama.

Moj posao kao poslovnog analitičara bio je sakupljanje korisničkih zahtjeva, komunikacija s product ownerom i developerima, testiranje aplikacije te osiguravanje kvalitete proizvoda. 

Jedna od najboljih stvari pohađanja prakse u CROZ-u je to što nikada nije bio problem ako nešto nisam znala, razumjela ili mi je bila potrebna pomoć. Tijekom cijele prakse na raspolaganju su nam bili mentori – puni znanja, pristupačni, uvijek voljni pomoći i odgovoriti na svako pitanje. Mentori su s nama radili na poboljšanju kako tehničkih, tako i komunikacijskih, prezentacijskih i socijalnih vještina koje su itekako potrebne za rad u IT sektoru.

Student Show Off, događaj na kojem je svaki tim predstavio što su napravili u tri mjeseca, označio je kraj prakse, ali ne i moj rad u CROZ-u. Nastavila sam raditi kao poslovni analitičar gdje se u izazovnom, ali fleksibilnom okruženju, svaki dan susrećem s novim zanimljivim ljudima, tehnologijama i poslovima.

Jedan od tih zanimljivih ljudi je i kolega Vuk koji je analitički raspisao apsolutno sve o poslovnim analitičarima u CROZ-u pa ako želiš znati više, klikni ovdje. :)


Ivana Ivanda,
poslovna analitičarka u CROZ-u



Prati naše društvene mreže i pravovremeno saznaj sve informacije o prijavama na ljetne prakse, ali i o drugim CROZ sadržajima za studente.

FacebookInstagramLinkedIn i Twitter.